Twee Franse tienermeisjes in verdenking gesteld voor terreurdreigingen op Facebook

Twee meisjes, van 15 en 17 jaar oud, zijn in Frankrijk in verdenking gesteld omdat ze op Facebook mogelijk een aanslag aan het beramen waren op een Parijse concertzaal. Dat werd in Franse gerechtelijke kringen vernomen. De twee meisjes zijn voor een antiterreurrechter verschenen en zijn in verdenking gesteld van lidmaatschap van een criminele organisatie met terroristische doeleinden, zegt de bron van het Franse persbureau AFP. Het 15-jarige meisje is in voorlopige hechtenis geplaatst, de 17-jarige verdachte onder gerechtelijk toezicht.

Ze zouden samen met nog twee andere meisjes via Facebook berichten hebben uitgewisseld waarin gepraat werd over een mogelijk aanslag. Daarbij werd volgens de onderzoekers, net als bij de terreuraanslagen van 13 november, opnieuw een Parijse concertzaal geviseerd. Woensdag werden de vier meisjes door agenten van de binnenlandse inlichtingendienst DGSI opgepakt, maar twee van hen werden na ondervraging alweer vrijgelaten.

Of de meisjes werkelijk een aanslag aan het beramen waren, is nog niet duidelijk. Het parket in Parijs stelt dat hun plannen zich sowieso nog in de “denkfase” bevonden. Er werden dan ook geen wapens of explosieve stoffen bij hen aangetroffen.

Twee van de vier meisjes die de Facebookgesprekken voerden, zijn zussen van elkaar. Ze zouden de twee andere betrokkenen nog nooit ontmoet hebben.

Bron: Belga