Indevuilbak-campagne tegen zwerfvuil geeft startschot Vlaamse lenteschoonmaak

In Vilvoorde is het startschot gegeven voor jaarlijkse lenteschoonmaakacties in tientallen Vlaamse gemeenten. Tegelijkertijd was het ook het begin van de Indevuilbak-campagne “Kleine Daad, Groot Resultaat”, een sensibiliseringsactie tegen zwerfvuil. Naar aanleiding daarvan werd een 3D-tekening onthuld die met een knipoog toont dat het in de vuilbak werpen van afval niet zo moeilijk is als het lijkt. Vlaanderen kampt jaarlijks met ongeveer 17.400 ton zwerfvuil, het opruimen kost zo’n 64 miljoen euro per jaar. De Vlaamse regering werkt aan een nieuw Uitvoeringsplan voor huishoudelijk afval en gelijkaardig bedrijfsafval en een van de doelstellingen van dat plan is om de totale hoeveelheid zwerfvuil tegen 2022 met 20 procent terug te dringen. Op zwerfvuilgevoelige plaatsen zoals snelwegparkings, haltes van openbaar vervoer en afvalinzamelpunten zou de hoeveelheid zwerfvuil zelfs met 65 procent moeten dalen.

“In de strijd tegen zwerfafval zullen we aandacht moeten hebben voor de infrastructuur, handhaving en preventie”, zegt Steven Boussemaere van Fost Plus. “Voor sommigen lijkt het een onoverkomelijke opdracht om afval in de vuilbak te werpen, vandaar de ludieke tekening. Terwijl het eigenlijk echt een kleine daad is die een groot verschil kan maken.”

Schoonmaakacties door vrijwillige buurtbewoners alleen zullen het zwerfafval niet oplossen, maar blijven wel deel uitmaken van de aanpak, klinkt het ook. “We zijn verheugd dat maar liefst 150 gemeenten het voorbije jaar subsidies hebben aangevraagd voor hun schoonmaakacties”, zegt algemeen directeur Danny Wille van de OVAM. “Daarnaast nemen heel wat vrijwilligers ook een structureel engagement op. Via de zogenaamde claimkaart op www.indevuilbak.be hebben al 1.870 vrijwilligers geclaimd dat zij 128,4 vierkante kilometer zwerfvuilvrij zullen maken. 95 procent van die claims zijn zelfs doorlopende acties en dus allesbehalve een druppel op een hete plaat.”

bron: Belga