VN klaagt “massale verkrachtingen” aan in Zuid-Soedan

Vrouwen en meisjes worden systematisch en op grote schaal verkracht door regeringssoldaten en militieleden in Zuid-Soedan. Dat stelt het mensenrechtenagenschap van de Verenigde Naties vandaag in een nieuw rapport. De “extreem brutale” verkrachtingen zijn zo ingeburgerd, dat vrouwen en meisjes er als “koopwaar” en een soort van “verloning” worden aanzien, luidt het. “De schaal van het seksueel geweld is vooral schokkend”, zegt het agentschap. Van april tot september 2015 registreerde de VN meer dan 1.300 meldingen van verkrachting alleen al in Unity, een van de tien deelstaten van Zuid-Soedan. “Het aantal verkrachtingen dat in het rapport beschreven wordt, is maar een fractie van het echte aantal”, zegt de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties Zeid Ra’ad al-Hussein. Hij wijst vooral regeringssoldaten en regeringsgetrouwe milities met de vinger.

Naast de verkrachtingen klaagt al-Hussein het “willekeurige, maar toch berekende” afslachten van burgers en vernielen van eigendommen en woningen aan. “In Zuid-Soedan heerst een van de afschuwelijkste mensenrechtensituaties ter wereld”, zegt hij. “Gezien de schaal van de schendingen, kunnen ze beschouwd worden als oorlogsmisdaden en misdaden tegen de mensheid.”

Zuid-Soedan is sinds december 2013 verwikkeld in een machtsstrijd tussen president Salva Kiir en de voormalige vicepresident Riek Machar, waarbij ook etnische afkomst een grote rol speelt. In het conflict lieten tienduizenden mensen al het leven en sloegen naar schatting 2,3 miljoen burgers op de vlucht.

Bron: Belga