Vorig jaar recordaantal van 1.338 neushoorns gestroopt in Afrika

Minstens 1.338 neushoorns werden vorig jaar gestroopt in Afrika, een recordaantal sinds Zuid-Afrika in 2008 een verkoopsverbod voor de hoorns van neushoorns invoerde. Dat kondigde de International Union for the Conservation of Nature (IUCN) woensdag aan.
“Met minstens 1.338 neushoorns is het aantal Afrikaanse neushoorns dat door stropers gedood werd voor het zesde jaar op rij gestegen”, zo meldde het IUCN in een verklaring. “Dat is het hoogste aantal sinds het begin van de crisis in 2008”, zo zei de ngo die gevestigd is in Zwitserland.
Internationaal is de verkoop van hoorns van neushoorns verboden sinds 1977, maar het duurde tot 2008 vooraleer ook Zuid-Afrika dat deed, waar 80 procent van de wereldpopulatie van neushoorns leeft. Sindsdien is de stroperij geëxplodeerd in Afrika, en de IUCN schat dat in die tijd minstens 5.940 neushoorns gestroopt werden.
De laatste twee jaar is de stroperij in Kenia afgenomen, en in 2015 daalde het aantal gedode neushoorns in Zuid-Afrika voor het eerst sinds 2008. “Jammer genoeg wordt deze vooruitgang teniet gedaan door een alarmerende toename van stroperij in andere landen, zoals in Namibië en Zimbabwe,” zo stelde Inger Andersen, de directeur-generaal van de IUCN.
De diersoort wordt bedreigd door de grote vraag naar hoorns in Azië, waar men gelooft in de geneeskrachtige eigenschappen ervan.

Bron: Belga