Evi Van Acker heeft leerrijke olympische stage achter de rug

door
Belga
Leestijd 2 min.

Ook zeilster Evi Van Acker tekende donderdag present in het Brusselse Tour & Taxis, waar ze deelnam aan de 'Catwalk to Rio'. "Het vertrouwen richting de Olympische Spelen groeit", verklaarde de zeilster. De 30-jarige Van Acker, op de Spelen 2012 in Londen nog goed voor brons, is sinds woensdagavond terug van haar stage in Rio de Janeiro, waar ze samen met Emma Plasschaert en Maité Carlier drie weken op het olympisch vaarwater trainde. "We hebben een heel goeie stage achter de rug", aldus de Gentse. "Het is heel nuttig geweest. Ik heb opnieuw veel geleerd, we staan weer een stap dichter bij de Spelen. Het vertrouwen groeit. Ik plan zeker nog naar Rio te gaan voor de Spelen van start gaan: sowieso eind juni-begin juli en dan mogelijk nog in mei."

Ook de waterkwaliteit in de baai van Guanabara kwam ter sprake. "Het regende veel de voorbije weken, waardoor meer afval in de baai terechtkomt. Wanneer je zeilt en er blijft een plastic zak achter je zwaard hangen, dan verlies je direct snelheid. Als er geen evenement aan de gang is, dan ruimen de Brazilianen het afval in het water ook niet op. Naarmate de Spelen dichterbij komen, zullen ze wel een tandje bijsteken."

Het EK Laser Radial in het Spaanse Gran Canaria liet Van Acker aan zich voorbijgaan. "Dat was de juiste beslissing. In het olympisch jaar is er maar één iets belangrijk, en dat zijn de Spelen. De omstandigheden in Gran Canaria waren bovendien niet ideaal. Twee dagen kon er niet gezeild worden en er waren extreem hoge golven. Die extra uren in Rio in plaats van het EK waren erg nuttig. Ik doe ook niet mee aan het WK in Mexico, want opnieuw die jetlag en al die uren reizen zie ik niet zitten. Het eerstvolgende piekmoment komt er nu aan met de wedstrijden in Palma de Majorca (eind maart) en in Hyères (eind april)."

Op de Spelen komen volgens Van Acker acht zeilsters in aanmerking voor een medaille in de Laser Radial-categorie. "Kersvers Europees kampioene Marit Bouwmeester is daar zeker één van. Zij trekt ook vaak naar Rio. Verder heeft de olympische titelverdedigster Xu Lijia vorig jaar haar rentree gemaakt. Met haar hou ik sowieso rekening."

Van Acker kon de officiële kledij van Team Belgium, die donderdag voor het eerst werd onthuld, wel appreciëren. "Ik vind de outfit bijzonder mooi. Vanuit de atletencommissie heb ik meegeholpen aan het ontwerp, om zo de wensen van de atleten over te brengen. Wat ik persoonlijk heel belangrijk vond, was comfort", besloot de zeilster.

bron: Belga