“We geven de sleutels van Europa aan sultan Erdogan”

Het Europees Parlement heeft vanochtend gedebatteerd over het principeakkoord dat de Europese staatshoofden en regeringsleiders met Turkije gesloten hebben in het kader van de vluchtelingencrisis. De liberale fractieleider Guy Verhofstadt (Open Vld) sabelde het akkoord genadeloos neer. “Het probleem wordt geoutsourcet. We geven de sleutels van Europa aan sultan Erdogan.” Bijna alle politieke families in het parlement in Straatsburg blijken – in meer of mindere mate – kritisch voor de uitkomst van de EU-Turkije-top. Enkel de EVP neemt de verdediging op zich.

Bij de liberale ALDE vroeg Guy Verhofstadt dat in de aanloop naar de nieuwe top van volgende week, waar het principeakkoord moet uitmonden in een definitieve deal met Turkije, Europees president Donald Tusk “zijn huiswerk opnieuw doet”.

“Wat we eigenlijk doen, is het probleem outsourcen. We geven de sleutels van Europa aan sultan Erdogan. Wij Europeanen blokkeren de toegang voor alle Syriërs en vluchtelingen die bescherming zoeken en het zullen Turkije en Erdogan zijn die op individuele basis beslissen wie politiek vluchteling is en wie niet, wie Europa binnenmag en wie niet.” Syriërs zullen misschien doorgelaten worden, maar Afghanen niet, vreest Verhofstadt. “En Koerden die uit Syrië of Irak komen al helemaal niet.”

EVP-fractieleider Manfred Weber, een partijgenoot van de Duitse bondskanselier Angela Merkel, die als een van de architecten van de deal wordt beschouwd, is tevreden met het resultaat van de top. Toch plaatste hij een kanttekening. De miljarden die worden vrijgemaakt, mogen niet rechtstreeks bij de Turkse overheid terechtkomen. “Dit is geen blanco cheque”, luidde het. “Dit gaat om samenwerking, niet om afhankelijkheid.”

De enige spreker die de dramatische humanitaire situatie in Griekenland aankaartte, was de sociaaldemocratische fractieleider Gianni Pittella. Hij vreest dat het land een “vluchtelingenkooi” gaat worden, “met een ingang maar zonder uitgang”.

bron: Belga