Volvo’s eerste elektrische wagen niet voor Gentse fabriek

De eerste volledig elektrische wagen die de Zweedse autobouwer Volvo Cars in 2019 op de markt wil brengen, zal niet in Gent worden gebouwd. Dat blijkt uit een mededeling van Volvo Car Group. Volvo’s eerste volledig elektrische wagen zal gebouwd worden op een SPA-platform voor grotere modellen, terwijl de Gentse fabriek net omgebouwd wordt tot een CMA-platform voor kleinere modellen.

Toch herhaalt de Zweedse autobouwer zijn voornemen om voor elk model een plug-in hybride variant te bouwen, waardoor die technologie wel in de Gentse fabriek zal binnenkomen. Gedelegeerd bestuurder Eric Van Landeghem (Volvo Car Gent) verklaarde begin maart nog dat vrij snel bij aanvang van het CMA-platform, ook een eerste hybride model gebouwd zal worden. Overigens wordt begin tweede kwartaal 2017 (tijdelijk) de hybride plug-in V60 in Gent geassembleerd, voor de duur van de omvorming van de Zweedse autofabriek.

Peter Mertens, vice-president Research & Development, zegt verder dat de automobielsector moet streven naar een gestandaardiseerde laadinfrastructuur voor elektrische wagens. In dat kader sluit de Zweedse autobouwer zich aan bij een consortium van bedrijven dat werkt rond het Combined Charging System (CCS).

bron: Belga