Terreurcel Verviers groter dan gedacht: federaal parket geeft geen commentaar

De terreurcel van Verviers, die midden januari 2015 werd opgerold, was groter dan tot nog toe werd gedacht, zo melden verschillende media. De cel zou bestaan hebben uit maar liefst 23 verdachten, van wie het federaal parket er 16 zou willen vervolgen. Negen van die 16 zouden nog spoorloos zijn: een Nederlander, vijf Fransmannen, een Marokkaan en twee Belgen. Tegen hen zou een internationaal aanhoudingsbevel zijn uitgeschreven. Het federaal parket wenst voorlopig geen commentaar te geven over die berichtgeving, tot haar eindvordering klaar is. De terreurcel van Verviers werd op donderdag 15 januari 2014 opgerold bij een grootscheepse actie van het federaal parket en de federale politie. Die vielen binnen in een hele resem woningen in Verviers, Sint-Jans-Molenbeek, Brussel, Sint-Agatha-Berchem, Anderlecht en Liedekerke. Bij een van de twee huiszoekingen in Verviers openden twee verdachten onmiddellijk het vuur op de speciale eenheden van de federale politie. In het vuurgevecht dat daarop volgde, vonden de twee schutters de dood.

In hetzelfde pand in Verviers bevond zich nog een derde man, Marouane El Bali, die echter niet deelnam aan het vuurgevecht. Hij werd opgepakt en onder aanhoudingsbevel geplaatst. In de dagen en weken die volgden, ondergingen ook Mohamed Hamja Arshad Mamood Hajni, de broers Souhaib en Ismaël El Abdi, de Algerijn Omar D., Bilel Houhoud en Abdelmounaïm Haddad en Karim A. hetzelfde lot. Ismaël El Abdi, Abdelmounaïm Haddad, Bilel Houdoud en Karim A. werden in de loop van het onderzoek vrijgelaten onder voorwaarden, zodat enkel nog Marouane El Bali, Mohamed Hamja Arshad Mamood Hajni, Omar D. en Souhaib El Abdi nog in de cel zitten.

Drie andere leden van de terreurcel, Abdelhamid Abaaoud, Sofiane Amghar en Khalid Ben Larbi, kwamen om door politiekogels, Amghar en Ben Larbi in Verviers, Abaaoud in Parijs.

bron: Belga