Studie van Tropisch Instituut: "vier malariabehandelingen veilig tijdens zwangerschap"

door
Belga
Leestijd 1 min.

Een studie bij meer dan 3.000 vrouwen in verschillende Afrikaanse landen, geleid door het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in Antwerpen, toont aan dat vier beschikbare behandelingen tegen malaria veilig kunnen worden gebruikt tijdens de zwangerschap. Zo meldt het instituut zelf. De parasitaire ziekte, waaraan jaarlijks nog steeds zo'n 600.000 mensen sterven, zorgt bij zwangere vrouwen vaak voor bloedarmoede. Hun baby's worden vaak met een te laag geboortegewicht geboren en sterven gemiddeld meer in het eerste levensjaar.

Tot nog toe was er volgens het ITG weinig bekend over de veiligheid en werkzaamheid van vier antimalariamiddelen tijdens de zwangerschap, zeker in Afrika. Zwangere vrouwen worden stelselmatig uitgesloten van klinische studies, onder meer vanwege risico's voor het embryo.

Momenteel krijgen vrouwen nog vaak kinine voorgeschreven, volgens ITG een oud medicijn met veel bijwerkingen. Met de zogenaamde PREGACT-studie werden nu vier behandelingen onderzocht op basis van vier combinatietherapieën (ACT's) op basis van de stof artemisinine. Ruim 3.000 vrouwen in Burkina Faso, Ghana, Malawi en Zambia, kregen willekeurig een van de behandelingen om een vergelijking mogelijk te maken.

De onderzoekers concluderen dat alle vier de behandelingen, die nu al bij volwassenen en kinderen worden gebruikt, doeltreffend en veilig zijn, al zijn er wel onderlinge verschillen.

"Deze resultaten geven een krachtig signaal voor het gebruik van ACT's in het tweede en derde trimester van de zwangerschap. We hopen dat het gebruik bij zwangere vrouwen nu zal toenemen", aldus ITG-hoogleraar en coördinerend onderzoeker Umberto D'Alessandro.

bron: Belga