“Marghem liegt”, schrijft Vande Lanotte aan Europese Commissie

Kamerlid Johan Vande Lanotte van oppositiepartij sp.a waarschuwt Europees commissaris Margrethe Vestager dat minister van Energie Marie-Christine Marghem (MR) haar om de tuin probeert te leiden rond de levensduurverlenging van een aantal kerncentrales in ons land. Volgens Vande Lanotte gaat de minister in haar communicatie naar de Europese Commissie zeer eenzijdig tewerk en liegt ze zelfs over over een vermeend stroomtekort dat in janurari zou hebben gedreigd, schrijft De Standaard vanmorgen. De Europese commissaris stelde een reeks vragen aan minister Marghem over de verlenging van de levensduur van de oudste kerncentrales. Vande Lanotte heeft de commissaris nu in een brief “aanvullingen” gegegeven bij de antwoorden van Marghem. “De mate waarop op continue wijze de cijfers over de bevoorradingszekerheid op een incorrecte, niet adequate manier worden weergegeven, heb ik nog nooit meegemaakt”, aldus Vande Lanotte. Hij klaagt daarom “onvolledigheden en foute voorstellingen van de feiten” aan.

Hij laakt daarbij dat de minister studies uit 2007 aanhaalt, maar met geen woord rept over de jongste studie van netwerkbeheerder Elia, waaruit blijkt dat de stroombevoorrading nog altijd verzekerd is als Doel 1 en 2 gesloten zijn. “Rapporten van tien jaar geleden oprakelen, maar de meest recente over het hoofd zien, dat gaat wel heel ver. Dat is gewoon liegen”, zegt Vande Lanotte. “Het gaat hier wel over een minister die foute informatie verstrekt aan de Europese Commissie”.

Daarnaast klaagt Vande Lanotte aan dat de minister de boel tracht te belazeren over de stroombevoorrading in januari. Volgens de minister was de bevoorrading op 21, 22 en 23 januari niet gegarandeerd en zat de stroominvoer aan een maximum. Dat klopt volgens de Vlaamse socialist niet. “Stellen dat de importcapaciteit quasi haar maximum bereikte, is een valse voorstelling van de feiten. Bovendien werd tijdens de piek op die dagen nooit meer dan 75 procent van het beschikbare vermogen aangewend.”

bron: Belga