Kritiek op Europees parlement, dat eigen limousinedienst wil oprichten

Het Europees Parlement wil vanaf 2017 enkel nog met een eigen chauffeurdienst werken. Problemen met chauffeurs van de huidige, externe service nopen het Parlement daartoe. Dat de indruk wordt gecreëerd dat op kosten van de belastingbetaler een nieuwe luxeservice in het leven wordt geroepen, wordt betreurd. “Uit veiligheidsoverwegingen hebben we gewoon geen andere keuze”, zegt Ivo Belet (CD&V). De Engelstalige nieuwswebsite Politico bond woensdagochtend de kat de bel aan. “Het Europees Parlement wil miljoenen besteden aan limousines en chauffeurs om MEP’s rond te rijden in Brussel en Straatsburg, waaronder 116.000 euro voor de kostuums van de chauffeurs”, stond er te lezen. Het gaat over de creatie van een eigen chauffeurdienst.

Momenteel werkt het Parlement met chauffeurs die door externe bedrijven tewerkgesteld worden. In de wandelgangen valt echter te horen dat er met die mensen concrete problemen geweest zijn. Veiligheidsoverwegingen laten het Parlement dan ook geen keuze, zegt Ivo Belet. “We kunnen ons dit niet meer permitteren.”

Aan zijn transportdienst besteedt het Parlement momenteel zo’n 6,8 miljoen euro per jaar. Die dienst ‘internaliseren’ tegen februari 2017 zou het kostenplaatje met 3,7 miljoen euro opdrijven. Dat laat het Parlement toe 110 eigen chauffeurs in dienst te nemen, die beter gescreend kunnen worden dan de huidige externe medewerkers.

Dat het budget 116.000 euro uittrekt voor kostuums, is helemaal niet excessief, luidde het woensdag in het Parlement in Straatsburg. Gemiddeld duizend euro per jaar, voor de aankoop en het onderhoud van een volledige uitrusting, is volgens sommigen niet zo overdreven als het klinkt.

Tom Vandenkendelaere, een partijgenoot van Belet, wijst erop dat hij alvast geen limousine nodig heeft om zich te verplaatsen. “Neem in 99% van gevallen openbaar vervoer, fiets of eigen auto. Taxi perfect alternatief”, tweette hij.

bron: Belga