Amerikaanse luchtaanvallen tegen chemische wapens van IS

De Verenigde Staten hebben luchtaanvallen uitgevoerd tegen chemisch wapentuig van terreurorganisatie Islamitische Staat. Volgens de Amerikaanse nieuwszender CNN was de daarvoor nodige informatie afkomstig van een hoge IS-bron, die drie weken gelden door een speciaal Amerikaans team commando’s in Noord-Irak werd gevangengenomen. Die bron zou naar verluidt een sleutelfiguur zijn in het chemisch wapenprogramma van de IS. Het Witte Huis en het Pentagon wilden geen commentaar kwijt over de berichten. Er werd enkel meegedeeld dat sinds het weekend luchtaanvallen in de omgeving van Mosoel werden uitgevoerd. De doelwitten werden niet nader omschreven.

CNN meldde dat de informatie uit het verhoor voldoende was om de luchtaanvallen in Irak te beginnen. Doel is het hele arsenaal te vernietigen. Het gaat vooral om mosterdgas. Het is evenwel niet duidelijk of de aanvallen succes hadden.

De Amerikaanse minister van Defensie Ashton Carter had vorige maand in een interview gezegd dat de VS het chemisch wapenprogramma niet alleen nauwlettend in het oog houden, maar er ook wat tegen ondernemen.

bron: Belga