Broccoli beschermt ook tegen leverkanker

Het is al langer geweten dat broccoli goed is voor je gezondheid. Wetenschappers ontdekten eerder dat deze groente beschermt tegen verschillende kankersoorten waaronder borstkanker, prostaatkanker en darmkanker. Nu voegen ze ook leverkanker aan dat lijstje toe. 

“We vonden dat leverkanker beter onderzocht moest worden, vooral met de huidige obesitasepidemie”, vertelt Elizabeth Jeffery van de Universiteit van Illinois. “Het is geweten dat overgewicht het risico op leverkanker verhoogt, in het bijzonder voor mannen. Als er bij hen sprake is van overgewicht lopen ze vijf keer meer kans om leverkanker te ontwikkelen.”

Westers dieet

De wetenschappers voerden een onderzoek uit met vier groepen muizen, waarbij sommige beestjes een controledieet kregen en anderen een “westers dieet”. Sommige proefdieren kregen ook broccoli, anderen niet. “We wilden vooral muizen onderzoeken die aan overgewicht lijden, niet door genetische voorbestemming, maar omdat ze een dieet volgen met een hoog vet- en suikergehalte, net zoals dat het geval is voor veel westerlingen vandaag.”

Bij de muizen die meer vet en suiker verorberden, zagen de onderzoekers een toename van het aantal en de grootte van de kankercellen in hun lever. Als broccoli werd toegevoegd aan het dieet, nam het aantal kankercellen af. De grootte van de nog aanwezige cellen bleef evenwel onveranderd.

De onderzoekers besluiten dat broccoli de opname van vet in de lever vermindert. De dieren die broccoli aten, waren gezonder en ook hun lever was beter in balans. “Het is niet voor iedereen even makkelijk om minder vet te eten, zeker niet als je kijkt naar het grote aanbod van fastfoodrestaurants. Broccoli is wel bijna overal als bijgerecht verkrijgbaar en het is een goed idee om deze groente regelmatig aan je dieet toe te voegen.”