“Collectief terugsturen van vluchtelingen naar Turkije is illegaal”

Het Europees-Turkse plan om de illegaal in Griekenland aangekomen asielzoekers weer door Turkije op te laten nemen, gaat in tegen de Europese en internationale regels. Dat stelt de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR. Tijdens de Europees-Turkse top van gisteren werd een nieuw voorstel van de Turkse premier Ahmet Davutoglu besproken. Volgens dat plan zouden alle asielzoekers die op clandestiene wijze in Griekenland aankomen weer worden opgenomen door Turkije. Maar voor elke heropname van een Syrische vluchtelingen zouden de Europese landen een andere Syrische vluchteling moeten hervestigen. Op die manier moet de illegale oversteek van de Egeïsche Zee worden ontmoedigd. Het is de bedoeling over tien dagen een definitief akkoord te bereiken over dat plan.

Maar het voornemen stuit bij de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties nu al op felle weerstand. “Collectieve uitwijzing is verboden”, zegt Vincent Cochetel, directeur van UNHCR in Europa. Een beleid van een algehele terugzending naar een derde land, is niet overeenstemming met de wetten in de EU of met de regels van het internationaal recht, zo klinkt het.

Het terugsturen van alle migranten en het betalen van extra geld aan Turkije, zal geen snelle oplossing voor het probleem opleveren, zo waarschuwt Cochetel nog.

De voorbije week zijn in totaal 9.510 mensen – of gemiddeld 1.360 per dag – via de Egeïsche Zee in Griekenland aangekomen, zo blijkt nog uit VN-cijfers.

bron: Belga