“Collectief terugsturen van vluchtelingen is illegaal”

A woman sits with a child on her laps by railway tracks at a makeshift camp at the Greek-Macedonian border near the Greek village of Idomeni where thousands of refugees and migrants are stranded on March 8, 2016. European Union leaders on March 7 hailed a "breakthrough" in talks with Turkey on a deal to curb the migrant crisis but delayed a decision until a summit next week to flesh out the details of Ankara's new demands. More than one million refugees and migrants have arrived in Europe since the start of 2015 -- the majority fleeing the war in Syria -- with nearly 4,000 dying while crossing the Mediterranean. / AFP / DIMITAR DILKOFF

Het principeakkoord tussen de Europese Unie en Turkije over de aanpak van bootvluchtelingen is volgens de Verenigde Naties “illegaal”. In het voorstel van Turkije staat dat de EU asielzoekers gaat terugsturen naar Turkije in het kader van een ruiloperatie.

Maandag kwamen 28 Europese leiders en de Turkse premier Ahmet Davutoglu bij elkaar op een top in Brussel om de vluchtelingenproblematiek te bespreken. Een definitief akkoord werd niet vastgelegd, maar de principes werden wel uitgetekend. Volgens dat principeakkoord zal de EU alle migranten in Europa terugsturen naar Turkije, ook Syrische vluchtelingen. In ruil voor elke heropname van een Syrische vluchteling, zal een andere Syrische vluchteling door de Europese landen hergevestigd worden. Bedoeling is dat er een gecontroleerde legale overbrenging van asielzoekers vanuit Turkije ontstaat en asielzoekers ontmoedigd worden om de illegale oversteek van de Egeïsche Zee te maken.

Volgens UNHCR, de vluchtelingenorganisatie van de VN, gaat dat plan echter in tegen de Europese en internationale regels. “Collectieve uitwijzing is verboden”, zegt Vincent Cochetel, directeur van UNHCR in Europa. Volgens de organisatie zal het terugsturen van alle migranten en het betalen van extra geld aan Turkije geen snelle oplossing voor het probleem opleveren. Ook in het Europees Parlement heeft de Hoge Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen van de VN, Filippo Grandi, zijn bezorgdheid geuit. “Ik ben diep bezorgd over elke overeenkomst die de terugkeer van mensen zonder onderscheid van het ene land naar het andere impliceert. Zeker als de garanties op bescherming voor de vluchtelingen niet gedetailleerd zijn uitgewerkt”, aldus Grandi.

Europees president Donald zal de komende dagen onderhandelingen voeren over de nieuwe voorstellen van Turkije, in de hoop op de nieuwe top van 17 maart een definitief akkoord te bereiken met Turkije over de aanpak van de vluchtelingencrisis.

Foto AFP / D. Dilkoff