BV’s ten strijde tegen seksueel geweld

De Vrouwenraad en de organisatie ‘Wij spreken voor onszelf’ hebben de campagne ‘#1is1teveel’ gelanceerd. Daarin pleiten ze voor een nultolerantie voor seksueel geweld.

Verschillende BV’s, onder wie Adil El Arbi, Guy Swinnen, Ivan De Vadder en Jonas Geirnaert, zetten hun schouders onder de campagne, die er komt naar aanleiding van de Internationale Vrouwendag van vandaag.

Uit cijfers blijkt dat seksueel geweld geen zeldzaamheid is: 10% van de meisjes en 8,5% van de vrouwen krijgt te maken met verkrachting of een poging daartoe. En nog veel meer meisjes en vrouwen krijgen te maken met seksueel grensoverschrijdend gedrag, luidt het.

Toch wordt seksueel geweld vaak gereduceerd tot iets dat zich afspeelt tussen twee personen, de dader en het slachtoffer. Het gaat echter zelden over seks: het draait om macht, dominantie en intimidatie. En dat gebeurt niet in een vacuüm.

“Handtastelijkheden op straat, iemand die misbruik maakt van zijn positie of van de benevelde toestand van een vrouw op café of iemand die voortdurend seksistische grappen of seksuele opmerkingen maakt over vrouwelijke collega’s: seksuele plegers rekenen op de oogkleppen van omstanders, op hun gêne en inertie.”

De meeste mensen zullen seksueel geweld wel moreel veroordelen, maar dat is niet genoeg, zeggen de organisaties. In de clip ‘#1is1teveel’ spreken negen Vlaamse mannen uit verschillende sectoren zich uit tegen seksueel geweld.