Tusk roept vluchtelingen op niet naar Europa te komen

Tijdens zijn bezoek aan Griekenland heeft Europees president Donald Tusk economische migranten gevraagd niet naar Europa af te reizen. Hij waarschuwt vluchtelingen voor de loze beloftes van mensensmokkelaars. "Het heeft geen zin", klinkt het.
door
Jolien
Leestijd 2 min.

Voor het eerst sinds de vluchtelingencrisis sprak Donald Tusk de vluchtelingen zelf toe. "Ik wil een oproep lanceren aan alle potentiële illegale economische migranten, om het even waar jullie vandaan komen: kom niet naar Europa. Geloof de smokkelaars niet. Zet jullie levens en geld niet op het spel. Het dient allemaal tot niets." Hij zei ook dat Griekenland, en evenmin de andere Europese landen, niet langer een transitland zal zijn. Volgens de Financial Times koos Tusk "de scherpste bewoordingen tot nu toe" in de vluchtelingenproblematiek.

Ter voorbereiding van de Europese top met Turkije van maandag is Tusk deze week op rondreis door Oost- en Zuid-Europa. Hij brengt een bezoek aan de landen die het meest door de vluchtelingencrisis getroffen zijn: Oostenrijk, Slovenie, Kroatië, Macedonië en Griekenland. Gisteren had Tusk een afspraak met Grieks premier Alexis Tsipras. Vandaag zal Tusk doorreizen naar Turkije, vanwaar de meeste vluchtelingen Europa bereiken.

Grenscontroles

Daarnaast kondigde de Europese Commissie aan ten laatste in november van dit jaar een einde te maken aan de nationale grenscontroles. Het wil daarmee de Schengenzone redden, waardoor personen in een aantal Europese landen vrij mogen reizen. Door de grote toestroom van vluchtelingen komt dat principe echter onder druk te staan. Zo hebben verschillende landen zelf grenscontroles ingevoerd om mensen zonder papieren tegen te houden. Gisteren maakten Zweden en Denemarken nog bekend de eigen grenscontroles langer te willen blijven controleren. Ook ons land heeft de controles langs de grens met Frankrijk met twintig dagen verlengd.

Foto AFP / J. Makovec