Poolijs opnieuw dramatisch geslonken

Voor de tweede maand op rij heeft het volume van het Arctisch poolijs een absoluut dieptepunt bereikt. Dat blijkt nieuwe cijfers van het National Snow & Ice Data Centre. 

Het is al langer geweten dat het poolijs in de Noordelijke IJszee aan een beangstigend tempo aan het smelten is. Maar deze winter was de situatie extra zorgwekkend, beweren de onderzoekers. Zo schommelden de temperaturen rond Nieuwjaar rond nul graden Celsius. In Svalbard (Spitsbergen) waren de temperaturen zelfs vergelijkbaar met die in de zomer.

Ook de afgelopen twee maanden was er geen verbetering zichtbaar. Terwijl de ijsmassa in het gebied normaliter groeit tot midden of eind maart, was in sommige delen nu de omgekeerde beweging aan de gang. Het ijs dat er afgelopen winter wel is bijgekomen, is bovendien ook veel dunner dan anders.

Hiermee heeft het Arctisch poolijs een nieuw diepterecord bereikt. In totaal bedekt het nog zo’n 14,22 miljoen vierkante kilometer. Dat is 200.000 vierkante kilometer minder dan het vorige record uit 2005 of 1,15 miljoen vierkante kilometer minder dan het gemiddelde.

Foto Pixabay