Belgische reispas bij de beste van de wereld

Een Belgische reispas geeft je toegang tot 174 landen, zonder dat je daarvoor een visum moet aanvragen. Daarmee behoort ons paspoort tot de top vijf wereldwijd. 

Sinds 2006 stelt consultancybedrijf Henley & Partners samen met de International Air Transport Association de Visa Restriction Index op. Alle landen van onze planeet worden daarop gerangschikt op basis van hoeveel landen je kan bezoeken met een reispas, zonder dat je daarvoor een visum moet aanvragen.

De voorbije twee jaren voerden de Verenigde Staten die lijst aan, maar Amerika zakt nu naar een gedeelde vierde plaats. Op die vierde plaats vinden we ook België, Nederland en Denemarken terug. Dit jaar scoort het Duitse paspoort het best. Dat garandeert vrije toegang tot 177 verschillende staten. De tweede plaats is voor Zweden met 176 en op de derde plaats staan Finland, Frankrijk, Italië, Spanje en het Verenigd Koninkrijk.

Onderaan bungelen Somalië, Irak, Pakistan en Afghanistan. Die reispassen van die landen zijn slechts goed voor toegang zonder visa in 25 landen.

Belga / N. Maeterlinck