Wetenschappers geven vaardigheden door via elektroden op de hersenen

Door elektrische signalen in de hersenen te bestuderen, zijn wetenschappers erin geslaagd om data te ‘injecteren’ in iemands brein.

Je kent dat stuk wel uit de Matrix, waar Keanu Reeves kungfuvaardigheden in z’n hoofd krijgt gepropt via elektroden op z’n hersenen. Wetenschappers in Californië hebben iets gelijkaardigs gedaan met vliegvaardigheden voor piloten. Bijkomende test hebben aangetoond dat beginners die via elektroden de gegevens kregen geïnjecteerd tot 33% sneller een vliegtuig leerden te besturen dan de placebogroep.

Volgens Dr. Mattew Philips kunnen we spreken van een ware doorbrak op het gebied van wetenschap. “Het klinkt allemaal heel scifi, maar we werken al jaren aan deze ontwikkeling. Wanneer we iets nieuws leren, verandert ons brein. Die veranderingen waren ons uitgangspunt.”

De methoden van elektroden op hersenen plaatsen is al heel oud. In het Oude Egypte gebruikten ze deze techniek al om pijn te reduceren. “Ieders brein reageert anders op het gebied van vaardigheden leren. Maar wat vroeger nog niet geweten was, is dat het stimuleren van de hersenen kan leiden tot het sneller aanleren van vaardigheden”, aldus Philips.