Tijs Delbeke: “Ik kan me ontzettend opjagen in futuliteiten”

«Comfort kills creativity», moet multi-instrumentalist Tijs Delbeke gedacht hebben toen hij zijn goed draaiende groep Sir Yes Sir tijdelijk liet wijken voor een soloproject. Onder de noemer Nightman componeerde hij dertien songs, die hij bundelde op een plaat met de gepaste titel ‘Chapters’.

En we kunnen hem die switch moeilijk kwalijk nemen, iederéén heeft soms nood aan een frisse start. Al is deze start eerder duister dan fris: Nightman staat in muzikaal opzicht synoniem voor donkere nineties rock, die afwisselend dreigend en melancholisch klinkt.

Tijs Delbeke: «De plaat heeft heel duidelijk een A en een B kant. Ik steek van wal met hevige nummers waar veel vaart in zit, om vervolgens over te gaan naar de rustigere, meer melancholische songs. Ik vind het zelf storend als up-tempo-nummers en rustige liedjes kriskras door elkaar gespeeld worden. Dan schrik je als luisteraar voortdurend en dat wilde ik vermijden. Dit album is voor mij het perfecte avondje uit: je begint hevig, en naar het einde toe bol je rustig uit.»

Tijs&scheldeHet einde van de plaat klinkt op sommige momenten nochtans een beetje melancholisch, en zelfs triest.

«Dat klopt helemaal, maar in die tristesse schuilt ook berusting en hoop. Spijt hebben over iets betekent voor mij dat je een manier hebt gevonden om terug opnieuw te beginnen en het anders aan te pakken. Denk bijvoorbeeld aan het nummer ‘Rain’, waar ik het heb over de verschillende mogelijkheden om in een bepaalde situatie te reageren. Uiteindelijk moet je één optie kiezen, en pas achteraf weet je of dat het de juiste keuze was. Het heeft het geen zin om ergens lang bij te blijven stilstaan. Maar dat is soms gemakkelijker gezegd dan gedaan, zeker omdat ik moeite heb met verandering. Enerzijds ben ik nogal melancholisch aangelegd en grijp ik graag terug naar het verleden, anderzijds maak ik voortdurend toekomstplannen. Tijdens het maken van deze plaat heb ik mezelf gedwongen om me te focussen op het hier en nu, en daar nummers over te schrijven.»

In een nummer als ‘How to be Alone’ komt dat heel duidelijk naar voor. Worstel jij zelf met eenzaamheid?

«Dat nummer heb ik geschreven toen ik thuis alleen in de zetel zat na een relatiebreuk. Mijn gedachten dwaalden af naar mijn ex-vriendin. Ik vroeg me af hoe het met haar ging, en of zij zich wel aan het amuseren was. Toch vind ik dat geen triest nummer. Ik heb geprobeerd om er wat ironie en zelfspot in te steken, omdat het soms nogal belachelijk is hoe je je op zo’n momenten kan opjagen in futiliteiten.»

En over opjagen gesproken… Je hebt je groep Sir Yes Sir even aan de kant gezet om aan dit project te kunnen werken. Hoe reageerden de groepsleden?

«Ze hadden dit wel voelen aankomen, en er was veel begrip. Het zijn ook veelzijdige muzikanten, die gelukkig niet enkel op basis van de inkomsten bij Sir Yes Sir moeten zien te overleven. Anders zou het een beetje triest zijn. (lacht)»

Mare Hotterbeekx
‘Chapters’ is uit bij Sony. Nightman speelt op 05/03 in de Fnac in Antwerpen.