Januari was wereldwijd warmste ooit

epa00912668 Wild flowers bloom next to sparse snow on Mt. Olympus, the highest mountain in Greece, Tuesday 23 January 2007. Unseasonably warm temperatures and poor rainfall in recent weeks worry Greek farmers who fear devastating consequences for their crops. EPA/VASSILIKI PASCHALI

De voorbije maand was de warmste ooit op onze planeet sinds het begin van de metingen in 1880. Dat heeft ruimtevaartorganisatie NASA bekendgemaakt.

De eerste maand van dit jaar was de meest “ongebruikelijk warme maand” ooit. Nog nooit week de gemiddelde temperatuur op aarde zoveel af van wat voor die periode als normaal wordt beschouwd, zo schrijft NASA op basis van data van het Goddard Institute for Space Studies.

Concreet was het in januari 1,13 graden Celsius warmer dan de gemiddelde temperatuur in die maand van 1951 tot 1980. Deze periode gebruikt NASA doorgaans als vergelijkingspunt. Deze metingen werden bovendien bevestigd door het Japanse meteorologische instituut (JMA).

El Niño en klimaatverandering

De verpulvering van het warmterecord in januari is volgens NASA te wijten aan de opwarming van de aarde en El Niño. Bij dit klimaatfenomeen wordt het oppervlaktewater van de Stille Oceaan veel warmer, met stormen, zware regenval of juist droogte als gevolg.

De huidige El Niño die onze planeet teistert, is een van de heftigste in lange tijd. Vooral landen als Colombia, Australië, India en Indonesië hadden de afgelopen maanden te kampen met extreme droogtes, mislukte oogsten en bosbranden.

2015

Ook het afgelopen jaar was het warmste ooit op onze planeet sinds het begin van de metingen. Bovendien is het einde nog niet in zicht en zullen de temperaturen de komende vijf jaar alleen maar stijgen. “We kunnen niet zeggen hoeveel warmer het zal worden, maar er bestaat geen twijfel over dat de temperaturen in stijgende lijn zullen blijven gaan”, waarschuwde Britse wetenschapper Doug Smith aan The Guardian.