Instagram schroeft beveiliging op

An Instagram employee displays Instagram's new video function at Facebook's corporate headquarters during a media event in Menlo Park, California on June 20, 2013. AFP Photo /Josh EDELSON / AFP / Josh Edelson

Binnenkort zullen Instagramgebruikers een telefoonnummer moeten koppelen aan hun account, zoals nu al voor Facebook het geval is. Op die manier zou het voor hackers moeilijker worden om accounts te ‘stelen’.

Wereldwijd telt Instagram meer dan 400 miljoen gebruikers, die allemaal een pak meer persoonlijke informatie prijsgeven dan ze zelf beseffen. Vooral accounts van bekende mensen en merken zijn een geliefd doelwit van hackers, die zo de reputatie van hun slachtoffers ernstige schade kunnen toebrengen.

Unieke code

Om het hen moeilijker te maken, gaat Instagram binnenkort een ‘tweetrapsauthenticatie’ invoeren. Concreet zullen gebruikers een telefoonnummer moeten opgeven dat gekoppeld wordt aan hun account. Op dat nummer ontvangen ze vervolgens een bericht wanneer er op een andere gsm wordt ingelogd. Dat bericht bevat een unieke code die moet worden ingevoerd om de tweede beveiligingslaag te ontgrendelen.

Wanneer de tweetrapsauthenticatie juist wordt ingevoerd, is nog niet bekend. Het systeem wordt volop getest, maar bevat voorlopig nog een aantal bugs.