Armste gezinnen leveren maandelijks tot 100 euro in

Belgium, Europe, 29 June 2011. The euro (code: EUR) is the official currency of the eurozone: 17 of the 27 member states of the European Union (EU). It is also the currency used by the EU institutions. The eurozone consists of Austria, Belgium, Cyprus, Estonia, Finland, France, Germany, Greece, Ireland, Italy, Luxembourg, Malta, the Netherlands, Portugal, Slovakia, Slovenia and Spain. The currency is also used in a further 5 European countries (Montenegro, Andorra, Monaco, San Marino and the Vatican) and the disputed territory of Kosovo. It is consequently used daily by some 327 million Europeans. Additionally, over 175 million people worldwide use currencies which are pegged to the euro, including more than 150 million people in Africa. Pictures by Jonas Hamers (c) ImageGlobe.

De maatregelen van de Vlaamse en federale regering kosten de armste gezinnen maandelijks gemiddeld 44 euro extra. Dat blijkt uit de berekening van armoedewaakhond Decenniumdoelen 2017.

Zo’n 1,7 miljoen Belgen leven in armoede, en ondanks beloftes van de regeringen wordt het er niet beter op. «In plaats van de structurele daling van de armoede die de regeringen ambiëren, stevenen we misschien af op een structurele stijging», vreest Jos Geysels, voorzitter van Decenniumdoelen. Vorig jaar hadden de regeringen om tijd gevraagd om de sociale correcties door te voeren, maar daar is nog steeds geen werk van gemaakt. Bovendien zijn de besparingen wel al voelbaar.

Zo is de zorgverzekering duurder geworden, steeg de maximumfactuur in het basisonderwijs is op twee schooljaren tijd met 15 euro en gingen de laagste tarieven van de kinderopvang omhoog. Deze extra uitgaven hebben dan ook een grote impact op gezinnen met een beperkt inkomen.

Voor hun onderzoek onderscheidde de organisatie elf gezinstypes. Slechts één van die elf types, de alleenstaanden met een kind die voltijds aan een minimumloon werkt, gaan erop vooruit. De anderen moeten allemaal inleveren, gemiddeld zo’n 528 euro per jaar. Maar de meeste gezinnen met een beperkt inkomen houden elke maand 55 euro minder over, voor een aantal huishoudens gaat het zelfs om 110 euro.

«Voor mensen met een gemiddeld inkomen mag 50 euro extra per maand relatief lijken, maar dat is het niet voor wie een loon heeft tussen de 800 en 1.100 euro», zegt Geysels. «We moeten werken aan de strijd tegen, en niet de verdieping van de armoede».