Accent Jobs ontketent rel rond sociale verkiezingen

De beslissing van Accent Jobs om werknemers aan te sporen om niet deel te nemen aan de sociale verkiezingen, heeft voor veel controverse gezorgd. De sociale inspectie heeft de zaak onderzocht, maar stelt dat het «nooit zo expliciet is gecommuniceerd».

Als geen enkel personeelslid van Accent Jobs zich inschrijft voor de sociale verkiezingen en het bedrijf geen ondernemingsraad moet oprichten, krijgt elke werknemer een extra dag verlof en een smartphone.

Schijnverkiezing

Herman Fonck, hoofd van de dienst Ondernemingen van het ACV, beschuldigt het bedrijf van onwettige praktijken. «Dit gaat in tegen de internationale arbeidsovereenkomsten die bepalen dat werkgevers zich niet actief mogen inmengen met de vakbondswerking.» Sp.a-Kamerfractieleidster Meryame Kitir vindt dat Accent Jobs het personeel onder druk zet. «Wat hier gebeurt, doet denken aan autoritaire regimes waar schijnverkiezingen worden georganiseerd.»

Sociale inspectie

Minister van Werk Kris Peeters (CD&V) had de sociale inspectie de opdracht gegeven om na te gaan wat het bedrijf precies heeft aangeboden. Uit dat onderzoek blijkt dat er «nooit expliciet is gecommuniceerd dat de voordelen niet zouden worden toegekend als werknemers zich kandidaat zouden stellen voor de sociale verkiezingen». Daarnaast heeft Accent de wettelijke procedure voor de sociale verkiezingen van 2016 opgestart, zegt Peeters.