Studenten riskeren celstraf voor examenfraude

Twee Spaanse studenten riskeren een jaar gevangenisstraf omwille van examenbedrog. Bovendien hangt hen ook nog eens een boete van zes euro per dag voor iedere dag dat ze in de cel zouden zitten boven het hoofd.

Het duo wordt beschuldigd van het vervalsen van officiële documenten. Zo had één van de twee de identiteitskaart van de andere voorgelegd tijdens een ingangsexamen.

De advocaten van de studenten vinden de mogelijke straf “barbaars” en buiten alle proportie in verhouding met het incident. Eén van de advocaten vindt ook dat examens niet zouden mogen beschouwd worden als een officieel document. “Bovendien hebben de twee niemand geschaad met hun actie. Ook al valt niet goed te keuren wat ze gedaan hebben, dit weegt toch niet genoeg door om hen naar de gevangenis te sturen”, aldus advocaat José Carlos Segura.

De advocaten hadden gehoopt dat de studenten er met een administratieve boete of met een academische sanctie vanaf zouden komen, want “door deze mogelijke straf worden ze nu als criminelen beschouwd”.

Foto Pixabay