Ouders vinden jeugdleiders te jong

20070429, BRUSSELS, BELGUIM : Scouts pictured at a big meeting of celebration for the centenary of scout in Belgium (neutral and catholics, French, Dutch and German speaking all together, Sunday 29 April 2007 in Brussels. BELGA PHOTO ERIC VIDAL *** Local Caption ***

Volgens 30% van de ouders zijn de begeleiders in het jeugdwerk te jong. Dat blijkt uit een studie van minister van Jeugd Sven Gatz (Open VLD). De jeugdbewegingen benadrukken dat jonge leiders speciale begeleiding krijgen.

Ouders zijn tevreden over het jeugdwerk in Vlaanderen, gaande van jeugdbewegingen tot zomerkampen, al vinden ze de begeleiders van hun kinderen soms te jong. Ze willen ook meer informatie over de activiteiten van hun kinderen. Dat blijkt uit een nieuwe studie, die er kwam op vraag van Vlaams minister Gatz.

Zelfstandigheid

Het onderzoek leert dat jonge kinderen in de eerste plaats naar de jeugdbeweging of speelpleinwerking gaan omdat ze dat zelf willen, vaak vanwege vriendjes. Pas in de tweede plaats wordt daarover door de ouders beslist. Ouders zien het jeugdwerk als een nuttig en zinvol instrument om hun kind zelfstandiger te laten worden.

De leeftijd van de begeleiders is nog een aandachtspunt. Zo’n 30% van de ondervraagde ouders vindt de leeftijd van 21 jaar geschikt, terwijl het in de realiteit vaak om 16- à 17-jarigen gaat, aldus de onderzoekers. Ze wijzen ook op het belang om rechtstreeks met de ouders te communiceren, zodat het vertrouwen kan groeien

Speciale vorming

De jeugdbewegingen begrijpen de bezorgdheid van de ouders, maar benadrukken dat een gevarieerde leeftijd binnen de leidingsgroepen ook zijn voordelen heeft. Ze wijzen er ook op dat jonge leiders speciale vormingen krijgen en goed begeleid worden.

Volgens Gatz zijn het vooral ouders die zelf nooit lid waren van een jeugdbeweging die zich zorgen maken. «Het jeugdwerk heeft gewerkt aan een kadervorming om leidinggevende jongeren beter te ondersteunen over de jeugdwerkinitiatieven heen. Ik ga zeker met de jeugdsector bekijken hoe ouders nóg beter geïnformeerd kunnen worden.»