Paus hekelt drugs en corruptie

Faithfuyl welcome Pope Francis as he arrives to celebrate an open-air Holy Mass in the Basilica of Our Lady of Guadalupe in Mexico on February 13, 2016. Pope Francis is in Mexico for a trip encompassing two of the defining themes of his papacy: bridge-building diplomacy and his concern for migrants seeking a better life. AFP PHOTO / GABRIEL BOUYS / AFP / GABRIEL BOUYS

Op de eerste dag van zijn bezoek aan Mexico heeft paus Franciscus kritiek geuit over de drugshandel in het land. Hij noemde het een kanker die de Mexicaanse samenleving verwoest.

Paus Franciscus heeft de plaatselijke kerkleiders ook opgeroepen meer te doen om het geweld van drugsbendes te stoppen en om Mexico te redden van geweld en corruptie.

De eerste dag van zijn vijfdaagse bezoek werd de paus in Mexico- Stad enthousiast onthaald door naar schatting één miljoen gelovigen. Er vond een massaviering plaats, waarbij hij in zijn homilie waarschuwde voor de gevaren van de drugshandel. «Ik vraag u niet te onderschatten voor welke ethische en maatschappelijke uitdagingen de Mexicaanse jeugd en de hele samenleving worden geplaatst door de drugshandel», deelde hij mee aan de Mexicaanse bisschoppen. De katholieke leiders mogen zich wegens de omvang van het drugsprobleem in het Latijns-Amerikaanse land niet beperken tot algemene veroordelingen, klonk het nog. Er is behoefte aan «profetische moed» en een sociaal project van de Kerk.

Al enkele jaren woedt er in Mexico een bloedige strijd tussen de overheid en verschillende machtige drugskartels, die de voorbije tien jaar aan ruim 100.000 mensen het leven heeft gekost.

Foto AFP / G. Bouys