Na de zelfrijdende auto’s, is er nu ook een zelfvliegend vliegtuig

Saudi Arabian Airlines flight SVA 226 rolls past the control tower at the Adolfo Suarez-Madrid Barajas airport after evacuating 97 passengers and 15 crew members following a bomb threat on February 4, 2016, in Barajas, 10 km from Madrid. Passengers on a flight to Riyadh from Madrid were evacuated today after a note threatening a bomb attack was found inside the plane in what was later confirmed as a hoax.. AFP PHOTO / PEDRO ARMESTRE / AFP / PEDRO ARMESTRE

Autofabrikanten en techbedrijven mogen dan wel volop inzetten op de ontwikkeling van zelfrijdende auto’s, het bedrijf Diamand Aircraft denkt al aan zelfvliegende vliegtuigen. Dat schrijft de technolgiewebsite Wired. 

De Oostenrijkse maatschappij is er een tijdje terug voor het eerst in geslaagd om een tweemotorig toestel met succes zelfstandig te laten landen. Bedoeling is om de zelfvliegende vluigtuigen in de toekomst aan te leren om in noodsituaties zelf een nabijgelegen vliegveld op te zoeken en zonder de inzet van een piloot te landen.

Het besturingssyteem merkt het wanneer een piloot het bewustzijn verliest, bijvoorbeeld door zuurstofgebrek. Op dat moment neemt de techniek de controle over het toestel volledig over. Het vliegtuig wordt naar een luchthaven gestuurd en landt zelfstandig. Eenmaal geland, worden de hulpdiensten automatisch gewaarschuwd zodat ze na de landing meteen de nodige hulp kunnen verstrekken.

Bij ernstige technische problemen met zware schade aan het toestel wordt er gewerkt met een enorme parachute die een zachte landing verzekert.