Wetenschappers ontwikkelen IQ-test voor honden

Britse onderzoekers hebben een IQ-test voor honden ontwikkeld. Niet alleen kunnen dierenliefhebbers eindelijk de intelligentie van hun viervoeter bewezen zien, het nieuwtje is mogelijk ook baanbrekend voor de mens in het algemeen. De experts hopen in de toekomst het verband tussen gezondheid en intellect bij mensen aan te tonen met de test.

Specialisten van de London School of Economics (LSE) en de Universiteit van Edinburgh hebben op basis van een serie van cognitieve proeven de intelligentie van 68 bordercollies bepaald. Hun ontwikkelde IQ-test voor honden helpt ons niet alleen onze huisdieren beter te begrijpen, maar heeft volgens onderzoekster Rosalind Arden ook “verstrekkende gevolgen voor het begrijpen van gezondheid en ziektes bij mensen”. Het menselijk brein werkt immers op een gelijkaardige manier als dat van honden. Zo zijn de viervoeters die beter zijn in één bepaalde taak dat ook vaak in andere opdrachten.

Plan is om de gezondheidsproblemen op lange termijn, zoals dementie, bij de dieren te analyseren en zodoende de link tussen intelligentie en een langer leven aan te tonen. Mensen op die manier bestuderen is bijna onmogelijk omdat bij ons meer externe factoren spelen zoals roken, alcohol drinken en veel of weinig sporten. “Honden zijn in principe geheelonthouders, dus kunnen ze ons daarin een beter inzicht verschaffen”, besluit Arden.

Foto Pixabay