Italiaans bedrijfje geeft kaas als waarborg bij obligaties

De Italiaanse economie bestaat vooral uit kleine bedrijfjes die zich financieren met bankleningen. Door het beleid onder premier Matteo Renzi en de recessie is het echter erg moeilijk geworden om kleine leningen te krijgen. Bedrijven moeten daarom op zoek naar ander financieringsmethodes.

Zo slaagde kaasproducent 4 Madonne Caseificio dell’Emilia erin om zes miljoen euro op te halen door obligaties uit te geven. Naast een jaarlijkse rente van 5% over een periode van vijf jaar, geeft het bedrijf een opmerkelijke waarborg. Als de zaak failliet gaat tijdens de looptijd van de obligaties, krijgen investeerders hun geld terug in de vorm van een bol Parmezaanse kaas.

De zaakvoerder van 4 Madonne geeft aan dat het geld gebruikt zal worden om de infrastructuur van het bedrijf te verbeteren en om de befaamde kaas uit het noorden van Italië verder te promoten.

Het is niet de eerste keer dat Parmezaanse kaas dient als onderpand. In 2013 sloot een kaasproducent een gelijkaardige deal met een bank. Volgens CNN dateert de praktijk uit de periode toen de familie De’ Medici nog de plak zwaaide in de regio.

Op zich is een bol Parmezaan zelfs geen slechte waarborg. De kaas is zeer lang houdbaar en kost al snel meer dan 25 euro per kilo. Een bol weegt gemakkelijk 40 kilogram en heeft bijgevolg een waarde van om en bij 1.000 euro.