Amerikaanse universiteit verplicht studenten een Fitbit te dragen

NEW YORK, NY - FEBRUARY 02: Fitbit Alta products on display as celebrity fitness trainer Harley Pasternak and stylist to the stars Anita Patrickson help introduce Fitbit Alta, a slim, sleek fitness wristband that can be personalized to fit your style, on February 2, 2016 in New York City. Fitbit Alta is designed with a satin finish, stainless steel body and features a line of interchangeable bands in multiple popular colors and premium materials. Dave Kotinsky/Getty Images for FitBit/AFP / AFP / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Dave Kotinsky

Een gezonde geest in een gezond lichaam is een nobel streefdoel voor een school. Een universiteit in Tulsa, in de Amerikaanse staat Oklahoma, drijft dat credo wel heel ver.

De Oral Roberts universiteit, een katholieke universiteit in de Biblebelt van de Verenigde Staten, verplicht zijn studenten al om fit te blijven sinds de oprichting in 1965. Vroeger moesten studenten hun hoeveelheid stappen en sportactiviteiten bijhouden in een boekje, maar nu neemt de Fitbit het over.

Het polsbandje, waarmee onder andere de hartslag en het aantal stappen gemeten kunnen worden, is vanaf nu verplicht voor eerstejaars aan de Oral Roberts universiteit. Op basis van de verzamelde gegevens, kan de universiteit extra activiteiten opleggen aan studenten die niet genoeg bewegen. Als de leerling nadien niet in gang schiet, kan de instelling zelfs weigeren om een diploma toe te kennen.

De enige klacht over de maatregel zou de prijs zijn (een Fitbit kost 134 euro), al zijn er ook vragen over welke activiteiten gevolgd worden. Studenten aan de Oral Roberts universiteit mogen niet roken, drinken of voorhuwelijkse seks hebben. Fitbits waren vroeger echter in staat om seksuele activiteiten te meten, maar die functie werd verwijderd nadat sommige gebruikers onwetend hun vrijpartijen deelden op Google.

Een woordvoerder van de universiteit heeft echter laten weten dat ze de seksuele bezigheden van hun studenten niet willen volgen en daar bovendien niet in geïnteresseerd zijn.