Rechtszaak tegen Bill Cosby gaat toch door

Comedian Bill Cosby leaves the Montgomery County courthouse after Pre-trial hearings in the sexual assault case against him in Norristown, Pennsylvania February 3, 2016. / AFP / KENA BETANCUR

Bill Cosby zal zich dan toch moeten verantwoorden voor een verkrachting in 2004. De Amerikaanse acteur wou de strafzaak laten annuleren op basis van een mondelinge afspraak met een rechter uit 2005. Als hij wordt veroordeeld, riskeert Cosby tien jaar cel.

Cosby wordt ervan beschuldigd dat hij in 2004 basketbalster Andrea Constand in zijn huis zou hebben gedrogeerd en verkracht. De 78-jarige acteur en komiek kwam in 2005 met de toenmalige openbare aanklager tot een mondeling akkoord dat Cosby niet vervolgd zou worden omdat er te weinig bewijs was. Constand ging toen akkoord met een financiële schikking.

Eind december van vorig jaar werd de komiek opnieuw beschuldigd van de feiten, omdat de rechter vond dat er nieuwe informatie in de zaak naar boven was gekomen. Cosby en zijn advocaten probeerden zich te beroepen op de vroegere afspraak, maar de rechtbank oordeelde dat een mondeling akkoord tot immuniteit niet geloofwaardig is. Voor Cosby zal het de eerste keer zijn dat hij zich in een rechtbank moet verantwoorden voor seksueel misbruik.

Foto AFP / K. Betancur