Denemarken probeert imago op te poetsen met hilarische ‘propaganda’

Ondanks dat Denemarken een van gelukkigste landen ter wereld is, ligt het schiereiland regelmatig onder vuur in de internationale media. Na de omstreden asielwet, die Denemarken het recht geeft om bezittingen van vluchtelingen in beslag te nemen, was het land helemaal de kop-van-jut. De openbare omroep biedt nu zijn excuses aan met een humoristische propagandavideo.

“Hallo wereld, we bieden onze excuses aan, maar Denemarken is helemaal niet zo’n slecht land”, begint het filmpje van de Deense zender DR3. Vervolgens stelt de zender Denemarken voor met een gezonde dosis zelfspot.

“We slachten elk jaar miljoenen varkens en één giraf“, vervolgt het filmpje. “Het bier is goedkoper hier dan water. Dat verklaart waarom we onverstaanbaar zijn. We houden van voetbal, maar winnen nooit. Daarom spelen we handbal. Daar zijn we erg goed in, omdat we een van de weinige landen zijn die het spelen.”

Nadat het filmpje lacht met de troeven van Denemarken, spreekt het ook over de minder fraaie kantjes. “Er zijn ook nazi’s in Denemarken, dat kunnen we niet ontkennen. We tolereren alles, zoals een volwassen man die zich gedraagt als een baby, het homohuwelijk en hippiedorpen die geen belasting moeten betaling. Onze koningin rookt en haar man werkt niet. We stelen geen juwelen van mensen, we houden van design zoals houten aapjes en Lego.”

De humoristische propaganda besluit met een oproep en een knipoog. “Denen zijn vaak aangeduid als de gelukkigste mensen van de wereld. We hebben ook een heel hoog zelfmoordcijfer, omdat gelukkige mensen niet graag ongelukkig zijn. Maak ons dus niet droevig, alsjeblieft. We zijn bovendien de trotse afstammelingen van de Vikings. De Vikings reisden over heel de wereld en maakten veel vrienden en familie. Misschien zijn we verwant, dus we vragen je om geen haat te koesteren voor je familie.”

Denmark Propaganda // DR3

Hello world!International media made the shitstormings on us for almost a whole week. Fall down a little bit! Please.We know that after you have seen this video, you feel a little bit ashamed that you talked bad about Denmark and you want to share it with all your international friends. So thank you for that. Have a good weekend, world.

Posted by DR3 on Friday, 29 January 2016