Zoveel tijd verspil jij per dag op de werkvloer

Het is voor iedereen moeilijk om zich een godganse dag te concentreren op het werk. Er zijn dan ook enorm veel dingen die je kunnen afleiden: sociale media, muziek, luide collega’s of een knorrende maag. Achteraf moet je je daar dan ook niet schuldig om voelen, want volgens een nieuw, Amerikaans onderzoek overkomt dit iedereen. 

Volgens een eerste onderzoek van de Amerikaanse wetenschappers Michael Burda, Katie Genadek en Daniel Hamermesh zouden werknemers gemiddeld 34 minuten per dag spenderen aan andere bezigheden dan het werk zelf. Sommigen beweerden zelfs dat ze geen enkele seconde van de dag afgeleid waren.

Een beetje te rooskleurig, als je het ons vraagt. Omdat de survey gebaseerd was op evaluaties die de werknemers zélf maakten, besloten de onderzoekers om de resultaten te herberekenen. Op die manier werden de overdreven cijfers van de streberige werknemers gefilterd.

Het meer realistische resultaat kwam uit op zo’n 50 minuten per dag. De proefkonijnen gaven aan dat ze de helft van die tijd verkwisten aan de lunch. De rest gaat naar zogenaamde ‘vrije tijd’. Opvallend is wel dat de mensen met de langste werkweek het minst afgeleid zijn. Vanaf 42 werkuren per week besteden de werknemers opvallend minder tijd aan andere bezigheden.

Kortom, er is niets mis met een kleine tijdverspilling op de werkvloer. Enkel en alleen als je boven het Amerikaanse gemiddelde zit, moet je misschien wat strenger zijn voor jezelf.