Piet Huysentruyt mag Michelinster behouden

20150831 - AARTSELAAR, BELGIUM: Television cook Piet Huysentruyt poses for the photographer at a press conference to present the new season of culinary television channel Njam!, which is owned by Studio 100, Monday 31 August 2015 in Aartselaar. BELGA PHOTO KRISTOF VAN ACCOM

Naar jaarlijkse gewoonte heeft Michelin nu ook in Frankrijk een reeks sterren uitgedeeld om restaurants te onderscheiden voor hun gastronomische kwaliteit. Parijs krijgt twee nieuwe driesterrenrestaurants en onze landgenoot Piet Huysentruyt mag zijn ster behouden.

In de Franse hoofdstad mogen ‘Plaza Athénée’ van chef Alain Ducasse en ‘Le Cinq’ van de Bretonse chef Christian Le Squer zich voortaan tot de absolute top rekenen. De Belgische chef Piet Huysentruyt, die in de Ardèche furore maakt met zijn restaurant ‘Likoké’, blijft de trotse eigenaar van zijn Michelinster. Dat is bekendgemaakt bij de voorstelling van de Franse editie van de prestigieuze restaurantgids.

Parijs is populair

In totaal telt de nieuwe gids meer dan 600 sterrenrestaurants. Maar liefst 42 eetgelegenheden mochten hun eerste ster in ontvangst nemen. Tien eetgelegenheden kregen twee sterren. Vijf van die tien restaurants liggen in Parijs: ‘Sylvestre’ van Sylvestre Wahid, ‘Le Gabriel’ van Jérôme Banctel, ‘Le Grand Restaurant’ van Jean-François Piège, ‘L’Abeille’ van Christophe Moret en ‘Histoires’ van Mathieu Pacaud. Voor de vijf andere etablissementen moeten culinaire fijnproevers afreizen naar Bordeaux.

Een ster minder

Keukenmeester Alain Ducasse heeft met ‘Le Cinq’ nu wel een driesterrenrestaurant, maar zijn etablissement ‘Le Meurice’ moet het voortaan met één ster minder stellen. ‘Le Relais Bernard Loiseau’ in Saulieu, in de Bourgogne, moet eveneens een ster afgeven en gaat daarmee van drie naar twee sterren.

Benoit Violier, chef of the Restaurant de l'Hôtel de Ville, poses for a photo after been awarded First restaurant of La Liste Award in Paris on December 17, 2015. / AFP / THOMAS SAMSON

Verlies van toptalent

Benoit Violier, de 44-jarige chef van het Zwitserse ‘Restaurant de l’Hotel de Ville’ bij Lausanne, heeft zich volgens de politie met één van zijn jachtgeweren van het leven beroofd. Vorige maand verkoos het Franse ‘La Liste’ Violiers driesterrenrestaurant, bekend om zijn wildgerechten, nog tot ‘s werelds beste restaurant. De chef zou normaal aanwezig zijn op de lancering van de nieuwe Michelingids in Parijs. Daar werd een minuut stilte gehouden.