Bloc Party: “Ik ben nog nooit zo trots geweest op een plaat”

Een dikke twee jaar geleden leek Bloc Party regelrecht op een split af te stevenen, maar kijk. De wonderen zijn de wereld nog niet uit. Oudgedienden Matt Tong (drums) en Gordon Moakes (bas) werden ingeruild voor de jonge blondine Louise Bartle en Justin Harris, en samen schudde de gewezen lievelingsband van weleer een vijfde album uit de mouw.

Dat Hymns eind deze week in de rekken ligt te blinken, is op zich al een klein mirakel. Na jarenlange interne strubbelingen gooide de halve band de handdoek in de ring. De nostalgie ten spijt, klinkt Bloc Party 2.0 een pak braver, inspiratielozer en vermoeider, en ook hun nieuwste single kan enkel op vernietigende kritiek rekenen. Frontman Kele Okereke laat het alvast niet aan zijn hart komen.Kele Okereke: “Het klinkt misschien vreemd, maar al dat drama is het beste wat ons is kunnen overkomen. Het is geen geheim dat Bloc Party in 2014 op een laag pitje stond. Tijdens onze tour besefte ik dat alle strubbelingen niet veroorzaakt werden door creatieve mankementen, maar wel door persoonlijke problemen. Nadat Matt en Gordon het bijltje erbij neerlegden, kwam er ook een einde aan alle slechte vibes en krijg ik opnieuw zin om muziek te maken.”

“We zijn gereïncarneerd”

En hoe voelt dat nu: een band met nieuwe leden, maar dezelfde naam?

“Geloof jij in reïncarnatie? Zo voelt het ongeveer, als dezelfde geest in een nieuw lichaam. Russel en ik schrijven al jaren samen de muziek en nog steeds blaast hij mij van mijn sokken. Dat is altijd zo geweest en zal nooit veranderen. Maar tegelijk zijn we nieuwsgierig en drukken we ons allebei op een heel andere manier uit in onze muziek. Het resultaat is dus iedere keer een verrassing.”

“Tegelijkertijd oefenen onze twee nieuwelingen ook een bepaalde invloed uit. Justin denkt veel meer na over de muziek en hij speelt veel vlotter en zachter. Louise is in vergelijking met mij nog een piepjong kuiken. (lacht) Ze is amper 21 jaar en heeft een heel andere, frisse kijk op het leven.”

Het album klinkt religieus, is dat ook zo?

“Ik geloof niet in een god, maar ik heb wel een spirituele opvoeding gehad. Ik heb dus met eigen ogen kunnen zien welke positieve gevolgen geloof heeft. Een georganiseerde religie doet me niets, maar als ik door een bos wandel, de geur opsnuif van de zee of als ik warme zonnestralen op mijn huid voel, dan voel ik me echt dicht bij een hogere spirituele kracht of god, wat dat dan ook mag zijn. Daarom zitten er ook zoveel verwijzingen naar de natuur, de sterren en één zijn met de aarde in ‘Hymns’.”

Bloc Party tweeWou je dan ook een bepaalde boodschap prediken?

“Prediken is veel gezegd. Ik ben een tijdje terug gekeerd naar mijn ouderlijke huis om boeken vol met kerkgezang te doorbladeren en naar Amerikaanse gospel te luisteren. De functie en de kracht van zulke hymnes is enorm fascinerend. Langs de ene kant heb je gebeden die gaan over dankbaarheid, liefde en relaties. Maar er zijn ook heel wat gebeden waarmee je om kracht smeekt of hulp vraagt als je het niet meer ziet zitten. Die twee moods wou ik per se verwerken in deze plaat.”

Heb je je daarvoor gebaseerd op je eigen ervaringen?

“Natuurlijk, muziek draait rond het vertellen van verhalen, en sommige van die verhalen zijn gebaseerd op mijn leven en mijn persoonlijke ervaringen. In sommige songteksten zitten zelfs verwijzingen naar geliefden, en ik heb geprobeerd om meer dan in het verleden open te schrijven over mijn liefdesleven. Ik ben een echte romanticus. Niet in de zin dat ik altijd cadeaus koop voor Valentijn, maar wel dat ik er heilig van overtuigd ben dat je ruimte in je hart moet maken voor anderen. Omdat ik me kwetsbaarder opstel, klinkt onze sound ook delicater, maar dat is het resultaat dat ik wou bereiken. Ik begrijp dat het misschien niet is wat iedereen verwachtte, maar dat is brute pech. Of fans het nu grijs draaien of na één luisterbeurt in de vuilbak kieperen, het kan me niet schelen. Ik ben nog nooit zo trots geweest op een plaats als nu.”

“Ik ben een echte romanticus”

Je bent ook opnieuw aan het toeren. Hoe voelt het om nu op het podium te staan met de nieuwe band?

“Het is net een tweede kans en de start van een nieuw verhaal. We moeten nog steeds uitzoeken hoe we het beste samenwerken als een band. Soms is het nog een rommeltje, maar we hebben tenminste opnieuw plezier. Telkens als we op een podium staan, kunnen we laten zien dat we wel degelijk een hechte band vormen, een betere band dan we ooit waren. Bloc Party is here to stay.”

Liesbeth De Corte

Bloc Party speelt op 05/03 op de Pias Nites in Brussel. ‘Hymns’ komt 29/01 uit bij Infectious Music/ BMG.