Foto van aardappel is goed voor één miljoen euro

Hoe simpel een kunstwerk ook mag zijn, een werkje van de hand van een meester is steeds waardevol. Dat bewijst Kevin Abosch. De 46-jarige fotograaf verkocht immers een foto van een aardappel tegen een zwarte achtergrond voor één miljoen euro. 

De gerenommeerde Ierse fotograaf staat bekend voor portretten van onder andere Johnny Depp, Aung San Suu Kyi en Vanessa Redgrave. Zijn werk verscheen al in tal van internationale bladen en geroemde galerijen. De prijs voor een portret bedraagt doorgaans 200.000 pond (263.000 euro).

Aan The Sunday Times bevestigt de artiest dat hij een print van ‘Potato #345’ verkocht heeft voor één miljoen euro aan een Europese zakenman. Die viel halsoverkop voor het werk toen hij de fotograaf bezocht.

“Het is niet de eerste keer dat iemand de kunst van mijn muur koopt”, zegt Abosch aan The Sunday Times. “Na twee glazen wijn zei hij ‘ik hou van dat werk.’ Twee glazen later zei hij ‘ik wil dat werk echt hebben.’ Twee weken later zijn we overeengekomen over de prijs. Ik heb nog nooit een werk zo duur verkocht”, aldus Abosch.

Er bestaan nog twee exemplaren van ‘Potato #345’. Een is onderdeel van de privécollectie van Abosch, het andere exemplaar schonk hij aan een kunstmuseum in Servië.