Voorsprong Clinton slinkt

Democratic presidential candidate, Hillary Clinton and Democratic presidential candidate, Sen. Bernie Sanders, I-Vt.during the NBC News -YouTube Democratic Candidates Debate on January 17, 2016 at the Gaillard Center in Charleston, South Carolina. / AFP / TIMOTHY A. CLARY

In South Carolina heeft zondagavond het laatste debat tussen de Democratische presidentskandidaten voor de voorverkiezingen plaatsgevonden. Er werd hevig gediscussieerd over onder meer de wapenwet en de gezondheidszorg.

De voorverkiezingen, waarbij bepaald wordt wie de democratische presidentskandidaat zal worden voor de verkiezingen in november, gaan op 1 en 9 februari van start in Iowa en New Hampshire. In die strijd nemen Hillary Clinton, Bernie Sanders en Martin O’Malley het tegen elkaar op. Ex-first lady Clinton was lange tijd de topfavoriet, maar die voorsprong is ze volgens recente peilingen in de twee staten kwijtgespeeld aan de meer socialistische Sanders. Het tweetal viel voornamelijk elkaar aan, terwijl de voormalige senator voor Maryland O’Malley weinig inbreng had en weinig kans maakt om verkozen te worden.

Clinton benadrukte haar ervaring en profileerde zichzelf als de meest geschikte kandidaat om Obama op te volgen. Het voorstel van Sanders om een publieke en universele ziekteverzekering op te bouwen, zonder privéverzekeringen werd sterk bekritiseerd door Clinton. De «socialistische Democraat» zou zijn plan, ‘Medicare for all’, financieren met nieuwe belastingen, vooral voor de allerrijksten, wat volgens Clinton onverantwoord is en de verwezenlijkingen van Obama teniet zou doen.

Wanneer het wapenbezit op tafel kwam, ging het debat al snel de persoonlijke toer op. Clinton suggereerde dat Sanders aan de zijde van de wapenproducenten zou staan. Sanders verweet Clinton op zijn beurt geld aan te nemen van grote banken, wat ze halsstarrig ontkende.

Foto AFP / T. A. Clary