Landing SpaceX mislukt al voor de derde keer

Een raket van het Amerikaanse ruimtevaartbedrijf SpaceX is onmiddellijk na de landing op het landingsplatform gevallen en ontploft.  De lancering van het ruimtetuig was nochtans goed verlopen. 
door
Tanita De Mey
Leestijd 1 min.

De landing leek in eerste instantie geslaagd tot de raket opeens omviel en explodeerde. Na de gebeurtenissen zette bedrijfsleider Elon Musk de video op zijn Instagram.  Hij schreef daarbij dat de oorzaak waarschijnlijk bij de steunpoten ligt. Eén van de steunpoten zou niet goed vastgeklikt geweest zijn door een ijslaag.

Well, at least the pieces were bigger this time! Won't be last RUD, but am optimistic about upcoming ship landing. pic.twitter.com/w007TccANJ

— Elon Musk (@elonmusk) 17 januari 2016

De draagraket werd op de luchtmachtbasis 'Vandenberg' in Californië gelanceerd. Normaal gezien was de lancering voorzien voor in augustus 2015, maar dat werd uitgesteld omwille van problemen.

Concurrentiestrijd

Blue Origin, het bedrijf van Jeff Bezos, oprichter van webwinkel Amazon maakte in november voor het eerst een gecontroleerde landing met zijn 'Blue Origin-raket'. Musk die mede-oprichter is van Tesla en Paypal zit sinsdien in een concurrentiestrijd verwikkeld met het bedrijf.