Baringspijn tot twee jaar na bevalling

Uit een onderzoek van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) blijkt dat tien procent van de jonge moeders twee jaar na de geboorte van hun kind, nog steeds pijn voelt van de bevalling. De onderzoekers noemen het ook wel ‘baringspijn’

Het Universitair Medisch Centrum onderzocht vijfhonderd Nederlandse moeders, waaronder vrouwen die een keizersnede ondergingen en vrouwen die hun kind op natuurlijke wijze ter wereld brachten. Daaruit bleek dat één op de tien aanhoudende klachten bleek te hebben en dat tot twee jaar na de bevalling.

“Het gaat in veel gevallen om onophoudelijke pijn vanuit de bekken, buikklachten en lage rugpijnen’, zegt hoogleraar anesthesiologie Albert Dahan in de krant ‘De Telegraaf’.

Door de klachten zijn vrouwen vaak genoodzaakt thuis te blijven en daardoor ontstaan depressies. “De groep met aanhoudende pijn heeft vaak last van depressie en angstgevoelens en dit omdat de pijn het dagelijkse werk belet en ook vaak een grote invloed heeft op de seksualiteit”, zegt Dahlan. Het centrum belooft nog verder onderzoek te doen naar de oorzaken van de pijn.