Mysterieus geluid houdt Nederlanders in de ban

De voorbije weken maakten heel wat Nederlanders melding van een mysterieus en oorverdovend geluid. Het bizarre lawaai werd vooral in het westen en het zuiden van het land gehoord.

Een man uit Gouda kon het geluid opnemen en zette het meteen op sociale media. Het filmpje werd massaal bekeken en becommentarieerd. De meningen over de oorsprong van het geluid zijn nogal verdeeld. Zo denken sommigen dat het om een teken van god zou gaan om het einde der tijden aan te kondigen. Anderen denken aan buitenaards leven, akoestische zwaartekrachtgolven, gevolgen van experimenten van het Amerikaanse leger of aan iemand die op een trompet blaast.

Wereldwijd mysterie

Begin januari zouden er gelijkaardige geluiden te horen geweest zijn in Marokko, Casablanca, Agadir en Tanger. Iets wat de discussie meer en meer doet oplaaien. Volgens lokale wetenschappers zou het geluid te wijten zijn aan een geologisch fenomeen of een ultrasoon geluid. Professor Khalilov uit Azerbeidzjan denkt dan weer aan krachtige zonne-uitbarstingen of energetische processen vanuit het binnenste van de aarde.

Volgens Nederlands geofysicus Läslo Evers is er een andere oorzaak. “Ik kan me niet voorstellen dat zonnevlammen of het aardmagnetisch veld verantwoordelijk zouden zijn voor dit geluid”, zegt de geofysicus aan het Nederlandse Algemeen Dagblad. “Ik heb de filmpjes aandachtig bekeken en omdat het door heel wat mensen over een groot gebied waargenomen is, moet het wel om een grote bron gaan. Het is dus mogelijk dat het geluid afkomstig is van een groot industrieel complex.” Over welk complex het dan gaat, weet Evers niet te zeggen.

Vliegtuigen? 

Volgens de geofysicus kan het hoge geluid ook perfect afkomstig zijn van vliegtuigen. Toch kan het mysterie enkel ontrafeld worden door exacte metingen uit te voeren.  “Na de metingen zou het mogelijk zijn om de bron op te sporen. Zolang dat niet gebeurt, blijft het natuurlijk gissen”, besluit Evers.