Rugklachten los je op door te sporten

Wie gebukt gaat onder rugklachten, zoekt vaak verlichting van de pijn in medicatie, steunverbanden of inlegzolen. Toch is er nog een veel krachtigere remedie, en dat is eenvoudigweg lichaamsbeweging. Zeg dat een grootschalig Australisch onderzoek het gezegd heeft.

Onderzoekers van de universiteit van Sydney gingen op zoek naar het beste hulpmiddel tegen rugpijn door 21 wereldwijde studies rond dit thema te vergelijken, met in totaal meer dan 30.000 deelnemers. Uit hun studie bleek dat een steunband aan de rug of steunzooltjes geen groot effect opleveren. De grote redding van rugpatiënten ligt simpelweg bij henzelf: door meer te bewegen. Het onderzoek wees uit dat lichaamsbeweging de kans op rugpijn in het jaar dat volgde met 25 tot 40% verkleinde.

Beweging als medicatieOf je nu kiest voor aerobics, krachttraining of hardlopen, maakt niet uit. Elk type lichaamsbeweging bleek efficiënt om de pijn op lange termijn te verlichten. “Als er een pil zou zijn die het risico op rugpijn zou kunnen doen dalen met 30%, dan zou je er ongetwijfeld elke dag reclame voor zien op televisie”, zegt dr. Tim Carey, die een commentaar schreef bij de publicatie. “We zien sporten nog te weinig als een geneesmiddel, omdat we in een maatschappij leven die pil-georienteerd is.” Volgens de dokter raden artsen nog te vaak pillen, steunverbanden of aangepaste zolen aan.”Inefficiënte behandelingen voorschrijven aan patiënten kan hen een vals gevoel van veiligheid geven.”

Foto Pixabay