Duinkerke krijgt echt vluchtelingenkamp

Artsen Zonder Grenzen (AZG) heeft de toestemming van de Franse overheid gekregen om een volwaardig vluchtelingenkamp uit te bouwen in Duinkerke. Het kamp zal plaats bieden aan 2.500 mensen.
door
Jolien
Leestijd 2 min.

Door de hevige regenval van de afgelopen dagen is het kamp in Duinkerke helemaal ondergelopen. Meerdere tenten raakten hierdoor volledig vernield. Vrijwilliger Dirk Vandervelden is erg tevreden met de toelating van de Franse overheid. «Het is een lichtpuntje in de duisternis», zegt hij tegen VRT Nieuws. Het duurt wel nog vier weken vooraleer het vluchtelingenkamp effectief af zal zijn. Die periode met regen en vriestemperaturen moeten nog overbrugd worden. Vandervelden roept de Franse overheid en hulporganisaties op om hen te helpen met onder meer degelijke tenten. Bovendien worden bepaalde vormen van materiële hulp aan de ingang door agenten tegengehouden volgens de vrijwilliger. «Zo mogen nieuwe tenten bijvoorbeeld het terrein niet op, ook al is daar een acute nood aan. Pas maandag zouden er nieuwe spullen toegelaten worden. Waarom dan wel en nu niet, daar hebben de vrijwilligers het raden naar.»

De medische hulpverleners vrezen ook voor allerhande epidemieën. Schurft en luizen vormen nu al een groot probleem in het kamp. Vandervelden zegt dat het «een kwestie van dagen is voor de eerste slachtoffers in Duinkerke vallen». Volgens hem dreigen de migranten onderkoeld te geraken of een longontsteking op te lopen. Ook is er nood aan meer structuur. Wanneer de mensen aankomen, zouden ze wegwijs gemaakt moeten worden en voldoende informatie moeten krijgen.

In het vluchtelingenkamp zouden 2.500 personen kunnen verblijven. Of dit voldoende is, is niet duidelijk. Niemand weet hoeveel mensen er nu precies wonen. Bovendien neemt het aantal vluchtelingen nog elke dag toe.

Foto AFP / D. Charlet