Messi verovert vijfde Gouden Bal

FC Barcelona and Argentina's forward Lionel Messi poses with his trophy after receiving the 2015 FIFA Ballon d’Or award for player of the year during the 2015 FIFA Ballon d'Or award ceremony at the Kongresshaus in Zurich on January 11, 2016. AFP PHOTO / FABRICE COFFRINI / AFP / FABRICE COFFRINI

Lionel Messi is voor de vijfde keer uitgeroepen tot voetballer van het jaar. De kleine Argentijn kreeg de voorkeur op ploegmaat Neymar en zijn eeuwige rivaal Cristiano Ronaldo.

De voorbije twee jaar ging de prestigieuze trofee telkens naar Ronaldo, maar deze keer was het opnieuw de beurt aan Messi (foto). Op het gala in het Zwitserse Zürich bleek de voorkeur van de bondscoaches en aanvoerders van de verschillende nationale ploegen wereldwijd bij de sterspeler van FC Barcelona te liggen. Geen echte verrassing, aangezien Messi in 2015 zowat alles won wat er te winnen valt. Naast de Spaanse titel en de beker veroverde hij ook de Champions League, de Europese Supercup en de eindzege op het WK voor clubs. Tel daar meer dan 50 doelpunten bij en je hebt een logische winnaar.Het was overigens al de negende keer op rij dat Messi bij de drie kanshebbers op de Gouden Bal hoorde, een absoluut record. Ook Rode Duivels Eden Hazard en Kevin De Bruyne prijkten op de shortlist van 23 genomineerden, maar zij haalden het podium dus niet.

Enrique Trainer van het Jaar

Naast de beste voetballer van het voorbije jaar werd ook de beste trainer verkozen. Die eer viel de Spanjaard Luis Enrique te beurt, niet toevallig Messi’s sportieve baas bij FC Barcelona. De voormalige aanvaller, die zelf niet aanwezig was op het gala, kreeg meer stemmen achter zijn naam dan zijn landgenoot Pep Guardiola (Bayern München) en de Argentijn Jorge Sampaoli, die als bondscoach met Chili de Copa America won. Bij de vrouwen werd Jill Ellis uitgeroepen tot beste coach. Zij kroonde zich afgelopen zomer tot wereldkampioen met de Verenigde Staten.