Noord-Korea voert geslaagde test uit met waterstofbom

Noord-Korea beweert dat het een geslaagde test heeft uitgevoerd met een waterstofbom in Pyongyang. Dat zegt de Noord-Koreaanse staatstelevisie.
door
Jolien
Leestijd 1 min.

Noord-Korea zegt dat voor het eerst een miniatuurversie van een H-bom heeft getest. Een waterstofbom of H-bom is een atoombom die het grootste deel van zijn energie haalt uit de kernfusie van waterstofatomen tot helium en een veel krachtigere ontploffing veroorzaakt dan een gewone atoombom. Enkele uren voor de aankondiging werd een aardbeving gemeten met een kracht van 5,1 in de buurt van een nucleaire testplaats in Noord-Korea. Nochtans is er volgens de Japanse autoriteiten geen radioactiviteit gemeten en was de aardschok volgens specialisten niet krachtig genoeg voor een waterstofbom. De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un had in december al laten weten dat zijn land een waterstofbom had, maar dat trokken internationale waarnemers toen in twijfel.

Spoedoverleg

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft een spoedoverleg gepland over de atoomtest van Noord-Korea. «De provocatie van Noord-Korea is een duidelijke schending van de resoluties van de Veiligheidsraad en een zware beproeving voor de internationale vrede en veiligheid», zegt de Zuid-Koreaanse minister van Buitenlandse Zaken Lim Sung Nam volgens persbureau Yonhap. Ook China en Zuid-Korea reageren afwijzend op de kernproef.

Noord-Korea heeft tussen 2006 en 2013 al drie nucleaire tests uitgevoerd. De proeven hebben telkens geleid tot het opleggen van strengere sancties door de VN-Veiligheidsraad tegen het regime in Pyongyang.

Foto AFP / J. Yeon-Je