Noord-Korea voert geslaagde test uit met waterstofbom

ADDITION- People watch a news report on North Korea's first hydrogen bomb test at a railroad station in Seoul on January 6, 2016. South Korea "strongly" condemned North Korea's shock hydrogen bomb test and vowed to take "all necessary measures" to penalise its nuclear-armed neighbour. The image shown on TV shows files images from other nuclear tests from other countries and the caption in red at the bottom of the screen reads "the Blue House will convene an emergency meeting of the NSC, the National Security Council." AFP PHOTO / JUNG YEON-JE / AFP / JUNG YEON-JE

Noord-Korea beweert dat het een geslaagde test heeft uitgevoerd met een waterstofbom in Pyongyang. Dat zegt de Noord-Koreaanse staatstelevisie.

Noord-Korea zegt dat voor het eerst een miniatuurversie van een H-bom heeft getest. Een waterstofbom of H-bom is een atoombom die het grootste deel van zijn energie haalt uit de kernfusie van waterstofatomen tot helium en een veel krachtigere ontploffing veroorzaakt dan een gewone atoombom. Enkele uren voor de aankondiging werd een aardbeving gemeten met een kracht van 5,1 in de buurt van een nucleaire testplaats in Noord-Korea. Nochtans is er volgens de Japanse autoriteiten geen radioactiviteit gemeten en was de aardschok volgens specialisten niet krachtig genoeg voor een waterstofbom. De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un had in december al laten weten dat zijn land een waterstofbom had, maar dat trokken internationale waarnemers toen in twijfel.

Spoedoverleg

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft een spoedoverleg gepland over de atoomtest van Noord-Korea. «De provocatie van Noord-Korea is een duidelijke schending van de resoluties van de Veiligheidsraad en een zware beproeving voor de internationale vrede en veiligheid», zegt de Zuid-Koreaanse minister van Buitenlandse Zaken Lim Sung Nam volgens persbureau Yonhap. Ook China en Zuid-Korea reageren afwijzend op de kernproef.

Noord-Korea heeft tussen 2006 en 2013 al drie nucleaire tests uitgevoerd. De proeven hebben telkens geleid tot het opleggen van strengere sancties door de VN-Veiligheidsraad tegen het regime in Pyongyang.

Foto AFP / J. Yeon-Je