Keulen jaagt op massa-aanranders

Police car drives pasta train station of Cologne on January 5, 2015. Some 20 women reported sexual assaults by men on New Year's Eve at the city's central train station. / AFP / dpa / Oliver Berg / Germany OUT

Tientallen vrouwen zijn in Keulen tijdens de afgelopen nieuwjaarsnacht bestolen of aangerand door grote groepen mannen. «Een volledig nieuwe dimensie van geweld», reageert de lokale politievakbond.

Volgens de Duitse politiechef kwamen de afgelopen dagen al meer dan zestig meldingen binnen. Ongeveer een kwart van de klachten gaat over seksueel misbruik, en wellicht zijn er nog meer slachtoffers. Eén vrouw deed al aangifte van verkrachting.

VuurwerkTijdens de nacht van oud op nieuw verzamelden meer dan duizend mensen zich op het plein tussen de Keulse Dom en het station. De politie werd rond 23 uur opgeroepen omdat er ter plaatse illegaal vuurwerk in de menigte werd afgeschoten. Tussen middernacht en vier uur, nadat de politie de mensenmassa uit elkaar had gedreven, bleven groepen mannen op het plein en in het metro- en treinstation rondhangen. Sommigen waren met z’n drieën, anderen met twintig of meer. De vrouwen die toen aanwezig waren of passeerden, werden omsingeld door de groepen mannen, die hen vervolgens betastten en gsm’s, handtassen en portefeuilles afnamen. “Hoeveel van de aanwezige mannen op het plein effectief dader zijn, valt heel moeilijk uit te maken”, aldus de politie. Volgens politiechef Wolfgang Albers zouden de daders «mannen van Arabische of Noord-Afrikaanse afkomst» zijn. Sommige van hen werden opgepakt, maar al snel weer vrijgelaten. Er bestaan wel video- en bewakingsbeelden, maar daarop zijn individuele daders moeilijk te onderscheiden.

«Ongehoord»

Uit het eerste onderzoek en de getuigenissen van de voorbije dagen blijkt dat de politie de situatie helemaal verkeerd heeft ingeschat. Door de chaos en de grote mensenmassa gebeurde alles onder hun ogen. Zelfs een agente in burger werd aangerand. Henriette Reker, de partijloze burgemeester van de stad, noemde de gebeurtenissen “ongehoord”. “Het kan niet zijn dat bezoekers die naar Keulen willen komen, schrik moeten hebben om overvallen of aangerand te worden.”

Foto AFP / O. Berg