Code rood na ijzel in Noord-Nederland

In het noorden van Nederland hebben verschillende scholen beslist om vandaag de deuren te sluiten door de ijzel. Het KNMI heeft tot al zeker 12.00 uur vanmiddag weeralarm code rood, het hoogste niveau van het waarschuwingssysteem, gegeven voor de provincies Groningen, Friesland en Drenthe.
door
Jolien
Leestijd 1 min.

Vanwege de ijzel raadt ook de Universiteit van Groningen studenten en personeel aan om tot 12.00 uur thuis te blijven. Aan automobilisten wordt geadviseerd de weg niet op te gaan. Indien het niet anders kan, kan je volgens het ANWB niet harder te rijden dan 50 kilometer per uur. Ook de treinen en bussen rijden in de provincies Groningen, Friesland en Drenthe voorlopig niet, of met minstens een uur vertraging. Het openbare leven ligt in het noorden grotendeels stil. Ziekenhuizen roepen op om niet te komen als het niet nodig is.

In de nacht van maandag op dinsdag gebeurden er in het noorden van Nederland zeker vijftig ongevallen. Dat heeft de VerkeersInformatieDienst (VID) bekendgemaakt. Bij de meeste slippartijen en botsingen was er enkel sprake van blikschade. Bij één van de ongelukken raakte een politiewagen zwaar beschadigd.

Sinds maandagavond 18.00 uur hebben strooiwagens al meer dan een miljoen kilo zout gebruikt vanwege de gladde wegen.

Foto Pixabay