Zeldzame reuzeninktvis gefilmd in Japan

Duiker Akinobu Kimura heeft een reuzeninktvis gefilmd in de Baai van Toyama. Dat is zeer uitzonderlijk, want het dier leeft normaal op een minimale diepte van 300 meter.

De 3,7 meter lange reuzeninktvis hing op kerstavond een tijdje rond in de Baai van Toyama, in het centrum van Japan. Het dier blijft normaal gezien in de diepzee, maar dit exemplaar leek van de aandacht te genieten en zwom argeloos tussen de vissersboten.

Toen Akinobu Kimura zag dat er reuzeninktvis in de baai zwom, twijfelde hij geen moment. De uitbater van duikwinkel Kaiyu trok zijn duikpak aan en zocht het indrukwekkende dier op. “Mijn nieuwsgierigheid was groter dan mijn angst, dus ik sprong in het water en probeerde de inktvis te benaderen”, getuigt Kimura aan CNN.

“De inktvis was niet gekwetst en was erg levendig. Hij spoot inkt en probeerde met vast te grijpen met zijn tentakels. Ik leidde de reuzeninktvis terug naar de oceaan, enkele honderden meter van waar het beest gevonden werd, en hij verdween terug in de diepzee”, aldus Kimura.

Waarnemingen van de reuzeninktvis zijn bijzonder zeldzaam. De eerste in zijn natuurlijke habitat werd pas in 2004 gefilmd. Het zou tot 2012 duren voordat een levend volwassen exemplaar vastgelegd werd op film. De inktvis die opdook in Toyama is met een lengte van 3,7 meter redelijk klein en waarschijnlijk nog erg jong. Het is niet duidelijk waarom hij plots opdook in ondiep water.