Comité P onderzoekt achtergehouden info over Bilal Hadfi

Het Comité P is gestart met de ondervraging van het personeel van de Anneessens-Funck-school in Brussel. Dat blijkt uit documenten die De Morgen kon inkijken.

Bilal Hadfi, een van de zelfmoordterroristen van 13 november in Parijs, juichte er begin dit jaar in de klas nog de aanslagen bij Charlie Hebdo toe. Pogingen van de directie om justitie daarop te attenderen, bleven haperen bij de onderwijsadministratie.

Uit de documenten blijkt dat de leerkrachten en directie zich grote zorgen maakten over de evolutie van de 20-jarige Hadfi, omdat hij extremistische standpunten innam in de klas. Ze stuurden spijbelcoaches naar zijn woning en nodigden hem uit voor een gesprek met de directeur.
De jongeman vertrok in het voorjaar naar Syrië en kwam op de lijst van 800 verdachten te staan bij het OCAD. Toch is men pas na de aanslagen van 13 september te weten gekomen dat hij al een hele voorgeschiedenis had op zijn school. De directeur verwittigde op 27 april nochtans de Brusselse onderwijsadministratie over zijn vertrek naar Syrië. Tegen dan had de school al een heel dossier over hem aangelegd. Het Comité P onderzoekt nu waarom die informatie niet meteen werd doorgespeeld aan Justitie.